Gratis verzending boven de €60,-

Niet goed = Geld terug

 Vandaag besteld, direct verzonden

Achteraf betalen

Tandpasta

Ook al spuug je je tandpasta grotendeels uit, je slijmvliezen werken als een spons en nemen ingrediënten op in je lijf. Het is daarom verstandig om je tandpasta, die je immers dagelijks gebruikt, bewust te kiezen. Meer informatie lees je onderaan deze pagina. 

Bekijken als Rooster Lijst

Items 1-48 van 56

Pagina
per pagina
Aflopend sorteren
Bekijken als Rooster Lijst

Items 1-48 van 56

Pagina
per pagina
Aflopend sorteren

Is tandpasta echt nodig?

In de regel zou je je tanden kunnen poetsen met water, echter mis je dan wel een mineraal zoals fluoride en/of nano hydroxyapatiet, dat je tandglazuur versterkt.

Eveneens mis je dan de kleine schuurkorreltjes die de plak en aanslag van je tanden wrijven.

Veel andere tandpasta's, met name de exclusievere versies in onze webwinkel bevatten ook bestanddelen die je tandvlees verzorgen of bijvoorbeeld die vervelende ademgeur neutraliseren. 

Als je ervoor kiest om geen tandpasta te gebruiken dan vormt er zich sneller een laagje tandplak op je gebit.

Tandplaque is een onzichtbare coating op je tanden dat bestaat uit voedselresten, speeksel en bacteriën. Die bacteriën zetten suiker en koolhydraten in de tandplak om tot het beruchte zuur, dat cariës (gaatjes) veroorzaakt.

Tandplak heeft nog een nadeel, als je het niet verwijdert verhardt het onder invloed van mineralen in je speeksel tot tandsteen.

En tandsteen is poreus, zodat er nog meer tandplak op je gebit achterblijft wat ook weer tandsteen wordt. Deze vicieuze cirkel leidt onvermijdelijk tot ontstoken tandvlees en cariës (gaatjes).

Naast je tanden goed poetsen is het daarom belangrijk om de plekken waar de tandenborstel niet bij kan te reinigen met flosdraad, flosboogjes of tandenragers.

Welke soorten tandpasta’s zijn er?

Er zijn nogal wat tandpasta’s, die gericht zijn op een specifiek probleem of doel:

Welke tandpasta is niet goed?

Er zijn veel verschillen in de samenstelling van tandpasta. Zijn de ingrediënten ervan mild en verzorgen ze jouw gebit en mondholte, of bevatten ze juist bijtende, uitdrogende of irriterende stoffen?

Hoe vreemd ook, schadelijke en agressieve stoffen komen veelvuldig voor. De winkels liggen er vol mee. Deze bestanddelen werken op de lange duur averechts omdat ze het natuurlijke evenwicht van de mondflora verstoren.

En dat evenwicht is belangrijk voor een goede mondgezondheid, het behoud van je gebit en een frisse adem.

Bij De Mondzorgzaak worden deze tandpasta's niet verkocht. Wij toetsen onze artikelen op dubieuze bestanddelen. 

Welke tandpasta wordt aanbevolen door tandartsen?

Tandartsen die een tandpasta aanbevelen worden meestal flink betaald om die uitspraak te doen.  De uitspraak " aanbevolen door tandartsen " kun je daarom maar beter met een korrel zout nemen.

Tandartsen kunnen natuurlijk een voorkeur hebben voor een bepaald merk, maar in de regel is dat een tandpasta dat in ieder geval fluoride bevat. 

Het Culemborg Tiel onderzoek (dat alle tandartsen tijdens de opleiding leren) heeft onomstotelijk bewezen dat fluoride helpt tegen gaatjes. Hoewel er nu tegenstanders van dit onderzoek zijn, die zeggen dat de tanden van binnenuit sterker zijn gemaakt, vanwege fluoride in het drinkwater. 

Tijdens de opleiding Tandheelkunde wordt verder weinig tot geen aandacht besteed aan de vele hulpstoffen van tandpasta en het effect daarvan op je mondflora.

In de meeste tandartspraktijken worden helaas nog steeds tandpasta's gepresenteerd met sodium laury sulfaat, titanium dioxide en chemische kleur- en smaakstoffen.

Fabrikanten voegen deze stofjes toe om je zintuigen te beinvloeden. Kleurstof ziet er geinig uit. Titaniumdioxide lijkt prachtig wit en schoon en sodium lauryl sulfaat prikt en schuimt lekker dat een fris gevoel geeft.

In werkelijkheid kunnen deze stoffen een vervelende uitwerking hebben op je mond en lichaam.

Dit is voor ons het bewijs dat tandartsen niet altijd goed op de hoogte zijn van de hulpstoffen. 

Is er verschil tussen goedkope en dure tandpasta?

Er is niet altijd verschil tussen goedkope en dure tandpasta maar in veel gevallen wel. 

De bekende merken tandpasta die je koopt in de supermarkt of de voordeel-drogist zijn in de regel goedkoper dan onze kwaliteitstandpasta’s.

Als je een tandpasta koopt voor 1 tot 6 euro dan is de kans groot dat er geen extra mondverzorgende elementen zijn toegevoegd.

De keuze welke bestanddelen en de vervaardiging ervan kan de prijs beïnvloeden.

Enkele voorbeelden:

  • Zo wordt de bruine kleur van tandpasta meestal verbloemd door er chemische en ongezonde knalblauwe kleurstoffen door te mengen.
  • Om een tandpasta wit te krijgen maken de meeste fabrikanten nog steeds gebruik van titaniumdioxide, dat inmiddels verboden is in kauwgom. 
  • Xylitol kan uit berkenschors worden gewonnen maar ook chemisch worden vervaardigd met mais in China.
  • Actieve zuurstof kun je winnen uit lokale honing, maar ook uit het goedkopere (en agressieve) peroxide en/of natriumperboraat.
  • Ryttpro tandpasta heeft een bewezen werkende oxidatie-technologie (tegen slechte adem) dat maar in 1 fabriek in de hele wereld wordt gemaakt. Dit is een tijdrovend en duur proces, waardoor de kosten automatisch hoger worden.
  • Julibrite tandpasta bevat in plaats van het goedkope (minder gezonde) fluoride als mineraal het kostbare nano-hydroxyapatiet dat wordt gemaakt in Amerika 

Als je als moderne fabrikant knoeierij wil mijden dan worden de ontwikkelingskosten duur en kun je niet meer meegaan met lage prijzen. Bovendien hebben nieuwe moderne startups niet altijd het budget om bekend te worden onder het grote publiek waardoor ze de prijzen moeten verhogen. 

Wat is de beste tandpasta?

De beste tandpasta bestrijdt schadelijke bacteriën en verwijdert tandplak effectief, maar zonder het evenwicht van de mondflora te verstoren. Als jouw tandpasta de juiste ingrediënten bevat, hoef je er ook niet zoveel van op je tandenborstel te doen.

Voorbeelden van goede, gezonde tandpasta zijn:

Met deze tandpasta’s wordt tandplak effectief verwijderd, maar met respect voor de mondflora. Ze zorgen stuk voor stuk voor een schoon en sterk gebit en een frisse adem, ook op de lange termijn.

Wat is de beste tandpasta volgens De Consumentenbond?

Om hier antwoord op te krijgen zul je je eerst moeten aanmelden bij de website van De Consumentenbond (en betalen) om de uitkomst te achterhalen. Wat wij weten is dat ze vooral de reguliere, goedkope tandpasta van de drogisterijen hebben getest maar niet de exclusievere, meer onbekende versies. En dit zijn nu vooral de jonge startups die als doel hebben om een gezondere tandpasta op de markt te brengen, zonder bestanddelen die in opspraak zijn. 

Wat is de meest verkochte tandpasta?

Bij DeMondzorgzaak wordt de tandpasta van Oxyfresh, RyttPro en Julibrite het meest verkocht. En dat gebeurt natuurlijk niet zomaar. Onze klanten zijn kritisch. We kunnen deze 3 merken niet betrappen op schadelijke ingrediënten. En het doet meer dan alleen je tanden reinigen. Ze dragen bij aan het verfrissen van de adem en het sterker maken van tanden en tandvlees. En dat zónder agressieve stoffen. 

Persoonlijk advies of hulp bij bestellen?

Misschien vind je het lastig om de juiste tandpasta te kiezen. Als je behoefte hebt aan een persoonlijk advies over jouw specifieke situatie en behoefte, kun je ons bellen op nummer 085 - 0737050 of mailen op info@demondzorgzaak.nl